Knielbankje

Het kan je helpen om tijdens het mediteren gebruik te maken van een knielbankje. In mijn boek staat daarover op bladzijde 66 het volgende te lezen:

Wie mediteert, doet dat met zijn of haar hele persoon. Daarom is niet alleen het innerlijke maar ook het uiterlijke belangrijk. Zo ook de lichaamshouding. Heel veel van onze onrust zit ook samengebald in een krampachtige houding, in lichamelijke onrust. Voor de meditatie is het zinvol om daarom ook lichamelijk tot rust te komen en een lichaamshouding aan te nemen die ontspannen is en tegelijk alerte ontvankelijkheid uitdrukt. Zo'n houding kan bijvoorbeeld zijn: geknield zittend op een meditatiekrukje of zittend op een rechte stoel met beide voeten op de grond, met een rechte rug, en de handen naar omhoog geopend op de bovenbenen.

Wie zo'n knielbankje of meditatiekrukje wil maken, kan zich laten inspireren door het volgende bouwtekeningetje dat ik vond in het boek van Philip Troost: Open lijnen. Een cursus in omgaan met God en met elkaar (blz. 60):

Zelf heb ik ook al ruim 10 jaar een eigengemaakt meditatiekrukje. De maten daarvan zijn iets anders: door wat meer ruimte kun je geknield liggen op een wat dikker kussen. De maten zijn als volgt (vergeleken met de maten in het tekeningetje hiernaast):
49 cm (i.p.v. 44 cm)
20 cm (i.p.v. 15 cm)
23 cm (i.p.v. 17 cm)
17 cm (i.p.v. 14 cm)

Zelf heb ik bij dat meditatiebankje nog een iets hoger bankje staan met daarop een lessenaar waarop een opengeslagen bijbel kan liggen.